Днес следобед ще бъде пуснато движението през тунел Железница“ на АМ Струма“.

...
Днес следобед ще бъде пуснато движението през тунел Железница“ на АМ Струма“.
Коментари Харесай

Пускат движението през „Железница“ – най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас

Днес следобяд ще бъде пуснато  придвижването през тунел „ Железница “  на Автомагистрала „ Струма “. Съоръжението е с дължина към 2 км и е  най-дългият пътен тунел , изграждан до момента у нас. Заедно с правите преди и след него в употреба се вкарват 5 км автомагистрален път.

Тунелът е с две обособени тръби за придвижване. Дължината на всяка е към 2 км. Съоръжението е с всички системи за сигурност, енергоефективно осветяване, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, умна система за ръководство на трафика, спешни SOS кабини, електронна система за надзор на достъпа и т. н. Между тръбите има четири напречни връзки за пешеходци и още две за коли, по които ще могат да минават коли за спешна помощ, пожарни и други профилирани машини. В случай на пътен случай или затваряне на една от тръбите те ще се употребяват за безвредно извеждане на пасажерите. Изграден е и обслужващ път при южния портал на тунела откъм Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, подпорна стена и други

Тунелът е построен по  нов австрийски способ . На денонощие са прокопавани към метър и половина във всяка тръба и незабавно по-късно е изграждана първичната обшивка на оборудването с крепежни детайли, пръскан бетон и анкери. При строителството му са вградени и четири икони на Св. „ Иван Рилски “, каквито са традициите в тунелното строителство. Изображенията на светеца са сложени първоначално и в края на двете тръби на оборудването. В момента светите изображения не са забележими, защото са покрити при построяването на вторичната обшивка на оборудването. Поверието при вграждането на иконите е, че те пазят служащите при строителството на обекта, а по-късно и всички пътуващи.

При строителството на мостовото оборудване над река Струма преди „ Железница “ за първи път у нас е употребена технологията „ потактово избутване “ на стоманобетоновата структура. Прилагането ѝ улесни прекосяването на сектора над 6 трудности – р. Струма, път I-1 София – Кулата, жп линията София – Кулата, общинския път Благоевград – Симитли и длъжностен път до северния портал, без това да постанова ограничение на интензивния трафик по път Е-79 по време на строителството. Характерното при тази новаторска технология е, че работна площадка се употребява за разработване на обособените детайли, които с хидравлична система се повдигат и избутват напред, като всеки един детайл се инсталира пред готовия. Виадуктът е с две независими уреди за двете направления на придвижване. Платното за Кулата е с дължина 510 м, а за София – 560 м. Височината на моста е сред 10 м и 18 м, а дистанцията сред колоните е от 45 до 60 м.

Автомагистрала „ Струма “  е първият инфраструктурен обект, на който е построена хеликоптерна площадка. Тя е на към 410 м от южния портал на тунела, пътувайки от Благоевград към Кулата и на 40 м от път І-1 (Е-79). До оборудването ще може да се доближи както от първокласния път, отбивайки при разклона за с. Железница, по този начин и от новия сектор от автомагистралата. Площадката е с асфалтобетон и размери 40 м на 40 м. Разположена е на 315 метра надморска височина и при определянето на точното ѝ местонахождение е съобразена и скоростта напразно в региона – така наречен в метеорологията „ роза на ветровете “. Съоръжението е с видеонаблюдение и всички нужни системи за сигурност и връзка, пожароизвестяване и т. н., които са част от системите за сигурност на тунел „ Железница “. На хеликоптерната площадка ще могат да изхвърчат и кацат медицински вертолети до 3,750 тона. Максималното тегло на една здравна въздушна кола за спешна помощ дружно с съоръжение, гориво и екипаж е към 3,175 тона. Хеликоптерната площадка ще може да се употребява и от вертолети на държавни институции – Военновъздушни сили за избавителни интервенции при тежки или всеобщи произшествия, от планинската избавителна работа и други.

Тунел „ Железница “ е построен от Консорциум „ Автомагистрала СТРУМА ТУНЕЛ 2018 “, в който вземат участие: „ ДЖИ ПИ ГРУП “ АД, „ ГЛОБАЛ КЪНСТРЪКШЪН “ ООД и „ ВИА ПЛАН “ ЕООД. Стойността на контракта е 215 362 525,40 лева без Данък добавена стойност. Строителният контрол е на „ План Инвест Железница “ ДЗЗД. В обединяването вземат участие: „ ПЛАН ИНВЕСТ ПЛОВДИВ “, „ ИНФРА ПРОЕКТ КОНСУЛТ “ ЕООД, „ Аскос 03 “ ЕООД, „ СЪРЧ КОРПОРЕЙШЪН СРЛ “. Стойността на контракта е 3 994 440 лева без Данък добавена стойност.

Участъкът преди тунела, пътувайки  от София към Кулата , с дължина 720 м дружно с обслужващия тунелен път при северния портал и мостово оборудване, е построен от ДЗЗД „ Железница – Север “, в което са: „ ГБС Инфраструктурно строителство “ АД, „ Главболгарстрой “ АД и „ Главболгарстрой Интернешънъл “ ЕАД. Стойността на контракта е 29 985 345 лева без Данък добавена стойност. Строителният контрол е сбъднат от ДЗЗД „ ТЕС Консулт “, в което са: „ СТРОЛ 1000 “ АД, ТРИ-ЕС “ ЕООД и „ ЕКСПЕРТ ДЕСИЖЪНС “ ООД. Техният контракт е за 599 783 лева без Данък добавена стойност.

Отсечката след тунела е с дължина 1,4 км и по трасето ѝ са издигнати селскостопански подлез, подпорна и укрепителна стена, отводнителни уреди, построени и реконструирани са инженерни мрежи и други Изпълнител е „ ПСТ ГРУП “ ЕАД. Стойността на контракта е 26 968 888.02 лева без Данък добавена стойност, дружно с в допълнение съглашение за подсилване на записаното свлачище. Строителният контрол е на ДЗЗД „ ПЪТКОНСУЛТ 2000-КОНСУЛТ 64 “, в което са: „ ПЪТКОНСУЛТ 2000 “ ЕООД и „ КОНСУЛТ 64 “ ООД. Техният контракт е за 645 291.00 лева лева. без Данък добавена стойност, дружно с спомагателното съглашение за подсилване на записаното свлачище.

Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на  Европейския съюз  и националния бюджет посредством Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014-2020 година

Автомагистрала „ Струма “ е част от кулоар „ Ориент/Източно Средиземноморие “, свързващ Видин с Кулата, и по нея минава пътният трафик за Гърция. Направлението се употребява като най-кратък маршрут сред Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.

 

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР